Csak úgy ki van találva

Ezt azt elmesélem, borzongani nem kell , ettől még jól alhatsz.

Utolsó kommentek

  • CsipkeRózsa: Tisztelt Emilke, Boldog Születésnapot Kívánok. (2016.10.29. 14:12) 60 éve, ....
  • CsipkeRózsa: A "Szeptember..." írásodat már olvastam, de még sokszori olvasásra is nagyon tetszik. (2016.09.23. 17:02) Szeptember ....
  • CsipkeRózsa: Most olvastam el egy 2010-es blogodat, amit Gordiusnak írtál. Abban írsz MOrdecháj Gebirtig-ről.... (2016.09.23. 17:00) Szeptember ....
  • CsipkeRózsa: www.youtube.com/watch?v=Uqvr6igV3Wc (2016.09.18. 16:39) Fájnak a francia chansonok
  • Emilke mesél: Volt is "sikere" a szövegnek! (2016.09.12. 06:09) Réges-régen ....
  • CsipkeRózsa: Szép az Énekek Éneke, a saját szöveged is nagyon tetszik. Az Énekek Éneke-t az internetről is le... (2016.09.11. 18:19) Réges-régen ....
  • CsipkeRózsa: Szép ez az emlékezet. (2016.09.10. 18:31) Emlékezet.
  • CsipkeRózsa: @Emilke mesél: "Érdekes, 11 éves voltam, Sárospatakon a pad alatt a görög regéket olvastam." Jól... (2016.09.10. 18:30) Egy kis pálesz és ....
  • Emilke mesél: Bocsdáss meg, a videóval a mulatást akartam jelezni, csak úgy, csak .... Hej, ha egyszer én egy sz... (2016.09.10. 15:29) Egy kis pálesz és ....
  • CsipkeRózsa: @Emilke mesél: Te most is tudod, én pedig nem is tudtam, csak azt, hogy szívesen nyúlsz a görög mo... (2016.09.10. 15:12) Egy kis pálesz és ....
  • Utolsó 20

Linkblog

Koldus volt, ...

2016.04.24. 11:55 Emilke mesél

 

......Koldus volt, koldus van, koldus lesz.....

A majom karjába fogta a nedves, meleg, vonagló, nyekergő szőrcsomót és megnyalta. Ujjai nyomán alig mélyedt a szőr, nyalása gyorsan száradt, a nyekergő, mozgó csomó a szőre között duzzadó csöcs csúcsához ért és mohon tapadt rá, kérés nélkül szívta a nedvet.

Egy koldus, kér, követel, élni akar.

 

                                

 

A vén majom felnéz a magasba. Már homályosan látja csak a fenn lengő banánfürtöt, szájszögletén a szagra kicsordul a nyál. Karjaival fogja a fát, de ajkai közül csak vinnyogás tör elő, a banánfürt reménytelen távolságban ring fölötte. Fiatal állat fut a törzs magasába, a fürtbe markol és a markolás nyomán érett gyümölcsök hullanak a földre.

A fiatal majom nem törődik a lehullott gyümölcsökkel. Ring az ágon és önfeledten rágja a markában lévő gyümölcsöt. Az öreg majom felveszi a lehullott darabokat, fogatlan pofájába tömi és nem tudja, hogy ha elfogy, mit fog enni.

Az öreg oroszlán fekszik a napon. Lapul a fűben, a nőstények hajtják a zebracsikót. Homályosan látja a csíkokat, a feléje közeledő test hullámzását, ugrik! Elvéti. Két fiatal nőstény ered utána és hozzák vissza nyakánál fogva. A pasa föláll, lába kissé dől és a nőstények az elsőbbséget meg nem adva, morogva tépik a húst, a kölykök is odakapnak a zsákmányhoz, pofájukon a friss vér kissé sós, meleg ízét nyalják. Mire a pasa odaér, a legfinomabb falatokból alig maradt valami.

Kicsit távolabb a bokrok között egy fiatal hím bődül.

A fiatal gepárd aggodalmasan nézi a bal első lábát. Vadászat közben megütötte. A víz hűsíti, de messze a biztonságot nyújtó fa, magasan az ág.

Az asszony mezítláb vonszolja magát, szakadt szoknyájából piszkos blúza kilóg a derekánál, karján kócos totyogóformájú gyerek. Benéz egy kerítésen, feszülő húsú asszony a kútnál vödörből agyagköcsögökbe tejet tölt. Megáll, csak néz. A vederrel a kezében felnéz az asszony, a két tekintet összeakad. A teli köcsöggel kezében a kerítéshez lép, puhán villan a szeme, nyújtja a köcsögöt, várj, hozok kenyeret.

Visszajön, a szelet kenyéren szalonnadarab, kolbászka.

A gyerek szomjasan nyeli a tejet.

Fiú?

Csak mosollyal felel a feszeshúsúnak.

A két asszony egymásra mosolyog.

Köszönöm, és megy tovább.

Egy öregasszony áll a cukrászda kirakatánál. Meredt szemmel nézi az üveg mögött a mázas tortát, sovány nyakán ádámcsutkája nagyokat ugrik, keze remeg, ahogy felemeli és haját elsimítja. Fiatal férfi jön az utcán, ráérősen nézelődik, hogy megpillantja az öregasszonyt. Egy pillanat alatt érti meg a helyzetet. Anyja jut eszébe, akihez hét végén megy, aki almásrétessel fogja várni.

Belép a cukrászdába, becsomagolta két szelet süteményt. Kijön, az öregasszony még ott áll és önfeledten bámulja a kirakatot.

Felé nyújtja a csomagocskát, jó étvágyat és elsiet.

Igen koldusok voltak mindig, mindenütt, vannak mindenfelé és lesznekmindig.

Csak legyen mindig valaki, aki észreveszi.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eskete-meskete.blog.hu/api/trackback/id/tr208658786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.04.24. 13:31:50

Jó meséket tudsz írni. Olvasás közben még izgulni is kell, hogy mindegyikük hozzájut-e az élelemhez, vagy a vízhez.

Emilke mesél 2016.04.24. 14:43:54

Ez sem mai írás. Csak a gondolat frissült.

Emilke mesél 2016.04.24. 18:58:01

CsipkeRózsa, nem írsz semmit, csak hozzászólsz. Miért?

CsipkeRózsa 2016.04.25. 12:44:17

@Emilke mesél: nekem nincs írói tehetségem, csak mások írásából a gondolataim.
süti beállítások módosítása