Na nem, most a cukorról van szó. Az ember szájíze megkeseredik. Tud más is ilyen ízváltozásról?
Olvassátok csak! Magyarországon csupán egy helyen, Kaposváron működik cukorgyár – folytatta a vezérigazgató. – Itt a hazai fogyasztás egyharmadát állítjuk elő csupán.
Így idéntől kezdve már mintegy kétszázezer tonna cukor behozatalára kényszerül az ország.
Az import elsősorban Horvátországból, illetve Romániából érkezhet.
Mégéri külföldre vinni a cukorrépát
2010.09.14, Kedd
A tavalyihoz képest kétszer annyi cukorrépát exportálunk idén Horvátországba, mint a tavalyi szezonban. Már most felfokozott a forgalom a barcsi határátkelőnél, naponta 40 kamion halad át a déli szomszédunkhoz, a verőcei cukorgyárba
Egy hete kezdődött meg a répaszállítás Horvátországba, 2010-ben 70 ezer tonna cukorrépát szállítanak a magyar termelők a horvát cukorgyárba, ami kétszerese a tavaly exportált mennyiségnek.
Kovács László, vámparancsnok, Barcs
- Miután kivitték ezt a mennyiséget, utána műtrágyát hoznak be. Ez azt jelenti, hogy napi nyolcvan kamionnal van több a határon szeptembertől, ez egészen el fog húzódni karácsonyig.
Naponta 160-170 kamionnyi áru kel át a határon, a szezon során összesen 2800 kamionra számítanak. Míg tavaly "csak" 35 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel Horvátországban, idén már 70 ezret és információink szerint jövőre, aká 120 ezerre is nőhet az exportra szánt répa mennyisége. Idén több termelőtől származik az a cukorrépa, amely végül a verőcei gyárban "végzi".
Kovács László, vámparancsnok, Barcs:
- A szalkszentmártoni Petőfi TSZ-n kívül, idén három kisebb gazdálkodó is, kevesebb mennyiséggel csatlakozott a kiszállításhoz. Jövőre a termelők és a cukorgyár tájékoztatása alapján ez a mennyiség még több lesz, tehát 100 ezer tonnára terveznek, hogy annyit fognak kiszállítani.
A cukkorrépa-export a rendeszerváltás után lendült fel, s évről-évre egyre több magyar áru kerül horvát szomszédainkhoz. Mivel míg a 90-es évek előtt 12 magyar cukorgyár működött, mostanra egyetlen - a kaposvári - maradt életképes. S ennek is korlátoltak a lehetőségei: mindössze 105 ezer tonna répát dolgozhat fel az uniós kvóta alapján. Pedig a somogyi cukorgyár 800 ezer tonna cukornak való takarmány feldolgozására lenne képes. Így a hazai termelők inkább Horvátországba viszik portékájukat, ahol nincs kvótakorlát és korrektebb a kifizetés is - tájékoztatták a termelők a Somogy Televíziót.
Erről van szó. Így fejlődik az EU-ban a magyar ipar és mezőgazdaság.
Helyes! Éljen az EU.
Ja,a petőházi cukorgyárat francia vette meg. A leszerelt gépeket Ukrajnába viszik. Mennyiért vesszük külföldön a cukrot és kitől?
Utolsó kommentek