Csak úgy ki van találva

Ezt azt elmesélem, borzongani nem kell , ettől még jól alhatsz.

Utolsó kommentek

  • CsipkeRózsa: Tisztelt Emilke, Boldog Születésnapot Kívánok. (2016.10.29. 14:12) 60 éve, ....
  • CsipkeRózsa: A "Szeptember..." írásodat már olvastam, de még sokszori olvasásra is nagyon tetszik. (2016.09.23. 17:02) Szeptember ....
  • CsipkeRózsa: Most olvastam el egy 2010-es blogodat, amit Gordiusnak írtál. Abban írsz MOrdecháj Gebirtig-ről.... (2016.09.23. 17:00) Szeptember ....
  • CsipkeRózsa: www.youtube.com/watch?v=Uqvr6igV3Wc (2016.09.18. 16:39) Fájnak a francia chansonok
  • Emilke mesél: Volt is "sikere" a szövegnek! (2016.09.12. 06:09) Réges-régen ....
  • CsipkeRózsa: Szép az Énekek Éneke, a saját szöveged is nagyon tetszik. Az Énekek Éneke-t az internetről is le... (2016.09.11. 18:19) Réges-régen ....
  • CsipkeRózsa: Szép ez az emlékezet. (2016.09.10. 18:31) Emlékezet.
  • CsipkeRózsa: @Emilke mesél: "Érdekes, 11 éves voltam, Sárospatakon a pad alatt a görög regéket olvastam." Jól... (2016.09.10. 18:30) Egy kis pálesz és ....
  • Emilke mesél: Bocsdáss meg, a videóval a mulatást akartam jelezni, csak úgy, csak .... Hej, ha egyszer én egy sz... (2016.09.10. 15:29) Egy kis pálesz és ....
  • CsipkeRózsa: @Emilke mesél: Te most is tudod, én pedig nem is tudtam, csak azt, hogy szívesen nyúlsz a görög mo... (2016.09.10. 15:12) Egy kis pálesz és ....
  • Utolsó 20

Linkblog

A ló ....

2016.09.07. 19:49 Emilke mesél

A ló
*
A ló ott állt a kerítésnél. Benézett a kert fái alá, bámulta a dús füvet, az árnyékot a lombok alatt. Bőrét sütötte a nap, melege volt. Farkával csapott egyet az oldala felé, ahol a legyek mászkáltak.
Látta az embert, ahogy ült az árnyékban, a lábánál kutya hevert. A látvány biztató volt, a ló csendesen horkantott. Az ember odanézett, látta,hogy a ló megnyalja a szája szélét. Nyíhaha, szólt oda és a ló nagy fejével bólintott.
Az ember fölállt, lassan lépegetett a kerítéshez. Kezét nyújtotta aló feje felé, mozdulatában nem volt fenyegetés. Az állat nézte a kezet, fejét óvatosan tartva, hogy szükség esetén védekezni tudjon, de az érintés puha volt és barátságos.
A ló szimatolni kezdett. Fél szemmel a kezet nézte, fél szemmel meg a füvet. Ínyét felhúzta, nyalintott egyet. Érezte, hogy nem fenyegeti veszély, fejét mintegy könyöklőn fektette a deszkára.
Az ember körülnézett, de az utca teljesen néptelen volt, csak néha a fákon túl látott egy gyereket biciklizni
Az ember látta ló szemében a csillogást a fű látványától, elindult a kapu felé.
A ló lassan lépegetett vele, a kerítés mellett.
Az ember kinyitotta a kaput, és elindult a fű felé. A kutya sétált oda, közel ment a lóhoz. Az lehajtotta a fejét és figyelmesen szemlélte a barna kutyát.
Az orruk közeledett egymáshoz. Nem érezték az ellenséges dűh szagát, csak a kíváncsiságot.
A kutya vakkantott, fark csóválva, játékosan ugrott néhányat.
A ló vigyorogva húzta föl az ínyét és óvakodó lépésekkel indult a zöld fű felé, aztán ösztöneinek engedelmeskedve harapta a harsogó zöldet. Jól érezte magát.
Az ember a nyitott kapuhoz sétált. Még mindig nem látott senkit az utcán. Egy vödröt hozott, a kerti csapból vizet eresztett, kilottyantotta az edényt, majd friss vízzel töltötte és a ló felé kínálta. Az állat fejét lógatva mohó kortyokkal kezdett inni. Felnézett, figyelmesen szemlélte az embert.
A szomszéd ház felől hangokat hozott a szellő, az ember érdeklődött.
Szomszéd, nem tudja, kié ez a ló?
A szomszéd se tudta.

*

A ló első éjszakája
*
Délután jött egy berregő valami. Az ember kinyitotta a nagykaput, a berregő begurult és egy hatalmas szalmacsomót tett le az udvar hátsó részébe. A ló izgatottan szaglászta, ismerős illatok csapták meg az orrát. Az ember egy helyiségbe hordott egy csomó szalmát, aztán bevezette a lovat. A ló szimatolt. Egyszerre csak két első lábát behajtotta és lefeküdt a szalmán. Boldogan nyúlt el, az emberre nézett és fáradtan tette le a fejét.
Reggel még alig szürkült, mikor a ló fölállt. Bőrét megrázta, lábaiz mozgatta, farkával csapott néhányat a levegőbe. Belenézett a teknőyi tányérjába és örömmel látta, hogy van benne harapnivaló. Vödrében a víz is hűs volt. Amint körülnézett, két hatalmas kutyát látott sétálni az udvaron, akiket előző nap még nem látott. Megpróbált kimenni az udvarra. Csak akkor döbbent meg, mikor a kutyák rámordultak: Maradsz! Majd ha az EMBER jön!
Megrázta a fejét, nem egészen értette. Fejét az ajtón kidugva nagyot kiáltott, kétszer, háromszor is. Nemsokára nyílt a ház ajtaja. A résen macska surrant be, a tegnapi kutyus ugrott ki és az ember is megjelent. Köpenyét magára tekerve jött, a kutyák körötte ugráltak. Az ember menet közben simogatta az állatfejeket. Az ajtóban megállott. Zsebéből velemi fehéret vett elő, a ló szájához tartotta. Gyengéd érintéssel vette el a ló, olyan volt, mint tegnap. Az ember megsimogatta a száját és ujját keresztbe tette, csendre intette. Odahívta a nagy kutyákat, fejüket simogatva és a lovat is érintve magyarázta, hogy ő is oda tartozik. Kölcsönös szagolgatások következtek., m ajd együtt mentek a fák alá a harmatos fűre.
Az ember a házból edényeket hozott, a kutyák farkukat csóválva figyelték.
Alig érezhetően illatok bújtak ki az ajtón, az ember jókora edényből rakott a kutyák tányérjaiba. Ettek. Csak mindegyik nyakából egy kendő hiányzott, amint ropogtatták a csontokat és salátaként a ló a füvet. Az ember kenyeret harapott, egy edényből meg tejet ivott.
A macska somfordált ki az ajtón. Körülnézett, aztán óvatosan, de határozottan ugrott a fa alsó ágára. Okos macska volt. Tudta, hogy a legfőbb dolog a békesség.
Az ember valahonnan egy hosszú nyelű szerszámot hozott meg egy kerekes valamit. A szalmával együtt a ló helyéről egy kis kupacot tett a kerekes tákolmányra és az udvar hátsó részén lerakta. Egy lapáttal kis homokot dobott a tetejére. Hiába, városi ember volt.
Az utcán gyerekek mentek, óvodába, iskolába, bekiabáltak a lónak, köszöntek az embernek. Valami furcsa szóval bácsinak hívták.
A ló látta, hogy a kutyák az ember körül mászkálnak. Elkezdett ő is közeledni. Az ember megsimogatta a fejét, nyakát. Jó volt.
A füvet harapdálva fel-fel nézett és megnyugodva látta az embert az udvaron.
A ló látta, hogy a kutyák ha az ember közelébe kerülnek, az ember megsimogatja őket. A macska meg egyenesen az ember lábához d9rgölődzik. Két falás között elgondolkodott, aztám mert egy bátor ló volt, odalépegetett az ember mellé.
Amint jókora termete árnyékot vetett az emberre, az felnézett.
A ló fejét megsimogatta, füle tövét kicsit vakargatta.
Csak tartotta a fejét, még rágni is elfelejtett. Állt, a lábai szinte reszkettek a boldogságtól.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eskete-meskete.blog.hu/api/trackback/id/tr8411686849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emilke mesél 2016.09.07. 20:14:12

Írtam a facebookon. Ugye a ló egy fikció, egy álom valamiféle vetülete. Én ugyanis még láttam a városban, falun, élő, igazi lovat.
Maradjunk ennyiben. A ló!. Az ember társa évezredek óta. Egy ló, két ló,.... :-)

Emilke mesél 2016.09.08. 13:53:42

Szóval kutyákról, macskákról, állatokról írni, Valami nosztalgikus álmodozás. Valamikor az állatok sokkal közelebb éltek az emberhez, mint manapság. Nem csak hentesnél lehetett látni, hogy "fartő" meg hasonló feliratokat.

CsipkeRózsa 2016.09.08. 19:38:49

"Szóval kutyákról, macskákról, állatokról.." olvasni is jó.
süti beállítások módosítása