Csak úgy ki van találva

Ezt azt elmesélem, borzongani nem kell , ettől még jól alhatsz.

Utolsó kommentek

  • CsipkeRózsa: Tisztelt Emilke, Boldog Születésnapot Kívánok. (2016.10.29. 14:12) 60 éve, ....
  • CsipkeRózsa: A "Szeptember..." írásodat már olvastam, de még sokszori olvasásra is nagyon tetszik. (2016.09.23. 17:02) Szeptember ....
  • CsipkeRózsa: Most olvastam el egy 2010-es blogodat, amit Gordiusnak írtál. Abban írsz MOrdecháj Gebirtig-ről.... (2016.09.23. 17:00) Szeptember ....
  • CsipkeRózsa: www.youtube.com/watch?v=Uqvr6igV3Wc (2016.09.18. 16:39) Fájnak a francia chansonok
  • Emilke mesél: Volt is "sikere" a szövegnek! (2016.09.12. 06:09) Réges-régen ....
  • CsipkeRózsa: Szép az Énekek Éneke, a saját szöveged is nagyon tetszik. Az Énekek Éneke-t az internetről is le... (2016.09.11. 18:19) Réges-régen ....
  • CsipkeRózsa: Szép ez az emlékezet. (2016.09.10. 18:31) Emlékezet.
  • CsipkeRózsa: @Emilke mesél: "Érdekes, 11 éves voltam, Sárospatakon a pad alatt a görög regéket olvastam." Jól... (2016.09.10. 18:30) Egy kis pálesz és ....
  • Emilke mesél: Bocsdáss meg, a videóval a mulatást akartam jelezni, csak úgy, csak .... Hej, ha egyszer én egy sz... (2016.09.10. 15:29) Egy kis pálesz és ....
  • CsipkeRózsa: @Emilke mesél: Te most is tudod, én pedig nem is tudtam, csak azt, hogy szívesen nyúlsz a görög mo... (2016.09.10. 15:12) Egy kis pálesz és ....
  • Utolsó 20

Linkblog

Csirkefarhát kaviárral.

2009.04.09. 18:51 Emilke mesél

     Hallom és olvasom gyakorta, de nem nagyon figyelem, hogy csirkefarhát, és egyéb. Észre se vettem, ma csirkeapróléket vettem, mert leveskét akarok főzni. Csak itthon látom, hogy ez a csirke háta a faráig, meg nyaktól a hátközépig.Nacsak, szóval úgynevezett csirkefarhát. 59 Eucent volt. Zeller, répa és más zöldségecske 1 Eu 50 cent. Aztán vettem egy kis üvegecske német kaviárt is, 1,50-ér.

Hogyis van ez a csirkefarhát? A levesben igen fínom, jó szopogatni a csontokat, enni a zöldségeket, krumplit és tésztát hozzá. Igen jó, ízletes dolog. Nem értem a lebecsülést, nekem a kaviáros szendvics nem esik olyan jól. Egy csirkenyak, szárny májjal, krumpli ez lenne olyan rossz? Szóval most utána nézek.

      Csirkefarhát, megfőve kissé és odaadjuk a kutyának. Dübörög a gazdaság, jól megy nekünk. A nyugdíjassal meg lehet csinálni. A nyugdíjasnak már nehéz a fegyver,  azaz az annak látszó tárgy. A nyugdíjas már nem szalad, mert nem kap levegőt.

     Állok a villamosmegállóban. Körút-Wesselényi útca sarok. Kis,törékeny öregasszonyvárja a villamost, szoknyája térden alul ér, lába falatnyi, hosszú ősz haja szépen fésült, bluza felett meleg kötöttkabát és vár.

     Állok a villamosmegállóban. Körút-Wesselényi útca sarok. Gyönyörü, karcsú lány

áll, derekán ring zöld szoknyája, fehér bluza, hosszú, fekete haja háta közepéig ér. Várja a villamost. Apró lábán lapossarkú cipőcske. süt a nap.

     Tegnap volt? Tegnap robogtak ezek a lábacskák, kiabált ez a torok: Éljen a forradalom

      Mikor is történt?

      Mai fiatalok, olyan hamar eljön a nyuddíjas kor.

      Csak az nem mindegy, hogyan jön el.

40 komment

Címkék: népélelmezés nyuggereknek

A bejegyzés trackback címe:

https://eskete-meskete.blog.hu/api/trackback/id/tr278313636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13709 2009.04.09. 19:24:20

Emilke, értem a két képet, amit elénk társz... akik a csirkefarhátat, mint jelképet használják, valami olyasmit akarnak kifejezni, ami a kiszolgáltatottságot, a reménytelenségben, de muszáj élni-képviselő embert jelenti... Egyébként én sokkal jobban szeretem a csontos részeket, mint a színhúst... De, mint mondtam, ezek a hasonlatok, jelképekké váltak... Zászlóra is lehetne tüzni, ha nem volna kissé bizarr ez a kép.... Nyugodtan felvehetnénk az újonnan született jelképet a többi közé.. sorolom: Kokárda, árpádsávos, csirkefarhát, lehet folytatni...

12318 2009.04.09. 19:28:18

emilke, én még nem vagyok nyugdíjas, csak egy pár év múlva, de bizony én is szoktam venni cs,farhátat, sőt szárnyat is! Nagyon szeretjük rántva. Van erre egy történetem: egy pár éve feljött hozzánk XY. Pont dél volt, akkor akartunk leülni enni. Cs.szárny volt rántva. Meghívtam ebédre (a levesre már nem emlékszem mi volt, de nem is ez az érdekes),amikor megtudta mi az ebéd, felháborodva kérdezte: Ti ezt eszitek? -Igen, miért? -Mert ezt nálunk csak a kutyának adják!.... Na azóta szállóige nálunk, mit együnk ma kérdésre, kutyakaját.....

12392 2009.04.09. 19:38:59

Csak a tények kedvéért: farhát nem azonos az aprólékkal!!!!! Egyébként a szárny – nem olcsó – de sok dologban vetekszik a csirke egyéb részeivel!

13003 2009.04.09. 19:40:21

Nem preorativ értelemben használom, csak azokon csodálkozom, akik így használják. Ha egyszer Pesten járok engem meghívhatsz két szárnyra, májjal. Levesnek, rántottleves, pirított kenyérkockával. Köszönöm.

13003 2009.04.09. 19:51:54

Itt ezt adják csirkeapróléknak.. Nyak,belsőség, láb és fej nélkül, mert ezek a dolgok fehérjelisztbe mennek. A szárny valóban bizonyos formában delikat.

12656 2009.04.09. 19:58:12

én a magam részéről ha csirkét szeretnék enni, levesnek a farhátat, esetleg aprólékot veszek, sütve ,rántva a szárnyat, alsó combot szeretem. Nem készülök a nyugdíjas létre, egyszerűen ezek a legfinomabb részek. Akkor most kiszolgáltatom magamat, magamnak?

13003 2009.04.09. 19:59:40

Itt nagyjából kilós csomagolásban kapni sertéscsontot, (elég húsos).A hármat, csirke, disznó, marha, egybefőzni, a leves csodálatos. Nagy tál zöldség, húsok tormával fölséges lakoma.

KapitányG 2009.04.09. 20:02:26

"Egy ismerősöm súlyos beteg, évek óta nem hagyta el a lakását, a nyugdíját szinte teljes egészében felemészti a rezsi és a gyógyszerköltségek. Hetente vesz négy csirkeszárnyat és két farhátat, azt osztja be magának. Némi kenyeret is eszik hozzá, nagy lakoma lehet. Ő a fegyelmezettek közé tartozik, nem akar senkinek tartozni, akkor is be fogja fizetni a számláit, ha ennek érdekében a gyógyszereiről kell lemondania." Pettrától idéztem. Innen: http://baljobbbal.nolblog.hu/archives/2009/04/07/Esely_a_tulelesre/ Nos, tessék, lehet menni és a szemére hányni, hogy ez pont olyan jelkép, mint "többi". Mint az "árpádsávos", meg a "kokárda".

13190 2009.04.09. 20:03:33

Mikor kicsik voltak a gyerekek, nekem jutott mindig a csirkeszárny, benne zuzával, vagy májjal! Úgy megszerettem, hogy azóta is előbbrevaló a combnál. A levesbe pedig a láb, szárny, nyak, pulykanyak, sok zöldséggel, felséges, magam leveses vagyok, és már unokák is repetát kérnek belőle. Aki kutyakajának tartja, azt egyszer meghívom egy ragu levesre, daragombóccal, amit Cicanagyi készít, és elötte egy gözölgő jénai tál, főtthús, és zöldség bezabálására!

13118 2009.04.09. 20:06:00

csirkefarhát és szárny jelképnek se jó ma már. persze "gazdagék" megengedhetik maguknak, illetve étekként kutyájuknak. 1995. magyar vizsla. lehel piac, farhát nyakkal, zúzával, püspökfalattal és hájjal. 30 darab, napi egy a vizslának. kutyaeledel rendkívül drága. 2009. kaukázusi juhász, kuvasz anyukától. napi 2 doboz (1,25 kg egy doboz) kutyaeledel á.: 259 Ft/doboz (napi 518 Ft) 1 tálca csirkeszárny 0,63 kg és 421 Ft. a csirkeszárny fél fogsorára nem volna elég, ebből napi 2 kiló=1398 Ft

13003 2009.04.09. 20:12:39

Kapitányg, jól értettél? A sajnálkozás, ( írjam, hogy szánalom?) és ha figyelmesen olvastad a felháborodás diktálta amit írtam. Azokért, akiknek erre tellik. Akik egy élet munkája után fogatlanúl, pénztelenül csontokon nyammognak, és a G20-on bárányborda és miegymás volt a menü.Azt hiszem, nem kell magyaráznom.

13709 2009.04.09. 20:19:27

Kedves Kapitány, Nagyon messze áll tőlem, hogy a Pettra által irt látleletet megitéljem, pláne nem a gúny hangján.... A jelképek érzékeltetésére felhozott példákból az vonatkozik, ide, hogy "újabb jelképeink".... Ez a csirkefarhát dolog nagyon közkedvelt motivum lett és IGENIS SAJNOS, HOGY VANNAK SZEGÉNY EMBEREK, senki nem vitatja, de ennek ellenére valóban van egy ilyen fajta általánositás a csirkefarhát körül sőt mondhatotm előitéletnek... Nem kéne belemagyarázni azt, ami nincs benne.... A legszegényebbek még ezt sem engedhetik meg maguknak....

KapitányG 2009.04.09. 20:21:02

Téged tökéletesen értettelek, Emilke. Nem is neked szántam. Nem te kapcsoltad a farháthoz a kokárdát meg az árpádsávot.

KapitányG 2009.04.09. 20:23:28

Lehet, valóban "van egy ilyen fajta általánosítás". Csak nem ott kéne felhozni, ahol szó sincs erről. Pontosabban: ott nem kéne felhozni...

13003 2009.04.09. 20:29:04

Hölgyeim, rajtam összeveszni, mikor egyről beszélünk? Ugyanmár. Arról van szó, hogy a cs.f.h. már idáig ér, mint egy jelkép.Sajnos Mo. szolgál más jelképekkel is. Ezt pedig mindnyájan egyformán értjük, azt hiszem.

12683 2009.04.09. 20:38:08

Állateledelbolt, öreg néni (bottal) bejön, kér egy kiló csirkelábat. Ha lehetne tisztábbat adjon drága-mondja az eladónak. Tudom-(ismerheti) előveszi az apróját fizet. Visszafordulva az eladónak mondja: Gyula ez a héten kitart !!! Gyerekkoromban nagymamám sokat csinált csirkelábból pörköltet hmmm Szóval most rájöttem ,kutyakaján nöttem fel vauuuuu

12392 2009.04.09. 20:45:21

Emilke! Nálam a csirke-farhát (velős csonttal és leveshússal) az alaplé része. Másokkal ellentétben én ezt használom leveskocka helyett (munkaidő ellenértékét is számolva is olcsóbb, nem is beszélve a minőségi különbségekről). A szárny pedig csudijó. Ha bejelentkezel, vendégem vagy egy gagyi kajára: rumban áztatott aszalt szilva, magja pirított mandulára cserélve, vékony csirkemáj szeletkébe burkolva, a szárny alá dugva és sliced-bacon-ba tekerve, némi áztató lével locsolva és ropogósra sütve!

12392 2009.04.09. 20:46:57

17+: a kaviárból - ha hozol - előételnek egy töltött tojást rittyentünk!

13709 2009.04.09. 20:47:37

Kedves Kapitány,, nem is gondoltam , hogy a csirkefarháttal egyfajta érzékenységet sértek... mármint a felsorolással... nekem ugyanis nem egyértelmű, hogy a csierkefarhát tabu és ki kéne sajátitani a szegénység emlémájává..De jogos az észrevételed, A sértés,nem volt szándékom... ha igy van, elnézésedet kérem....Amúgy megszólithatsz ám,,,hogy tudja az éember, kinek is szól a reagálás... :))) Szép Húsvétot neked....

13709 2009.04.09. 20:49:00

Emilke, bocsáss meg, hogy postodba - akaratomon kivül - vita keveredett. Hát, néha nem tudjuk, mikor teszünk jól... én sem vagyok mentes ettől...

KapitányG 2009.04.09. 20:59:44

Elnézést, Valéria, nem akartam vitát. És igazából máson húztam föl magam. Csak éppen itt jött ki. Tőled is elnézést kérek, Emilke!

10306 2009.04.09. 21:05:09

ma vettem a Bosin, olyan igazi sárga csirkét, szerintem egy aprólékleves és egy paprikás lesz belőle, anyám boldog lesz:) nem nagy fakszni, de jó összeállítás szerintem:)

13003 2009.04.09. 21:05:39

Semmi baj ám hölgyek, sőt. Nagyon jó, hogy ilyet sikerült írnom a sok pocsolya egy kicsit felkeveredett. Látom, hol az igazi érzékenység és tetszik. Most már csak annak örülnék, ha Yin és Yan, meg levesosztogató barátnőm is megjelenne.Nálam kiabálhattok bármikor, ugyse bántjátok egymást

13709 2009.04.09. 21:15:36

Emilke, ezért (is) szeretlek.. Olyan sok mindenről szólsz, amikor írsz, hogy meg is lódul ettől az ember fantáziája rendesen és csak ir, csak ir....

13003 2009.04.09. 21:17:35

Nálam bármikor vitázhatsz, postom azért indítom, hogy vélemények ütközzenek, ütközhessenek. Kapitányg-nek nagyon örülök, hogy nálam jár, szívesen látom mindíg. ronagyuri, örülni fogok, ha alkalomadtán összejövünk majd.

10306 2009.04.09. 21:18:11

hja, aki Istenke ivócimborája, és beszélgetőpartnere, az csak jó fej lehet:))

13003 2009.04.09. 21:26:13

Itt űl az asztal szélén, lógatja a lábait, az első pohárkát nyalogatjuk. Dél-Afrikai vörös, elmélkedünk. Felügyel rám, nehogy az elégnél több legyen. Tudjuk a mértéket.

12318 2009.04.09. 21:50:44

emilke, ha itt jársz, ehetünk finom kutyakaját.... :)))

13003 2009.04.09. 22:00:02

Imádom a kutyakaját!

13709 2009.04.09. 22:01:54

Darlingot mindenkinek?

12318 2009.04.09. 22:27:51

nem,csirkeszárnyat Mindenkinek!!!!! :)))

12589 2009.04.09. 22:43:35

A csirkeszárny, hóna alatt májacskával, kirántva, nincs is annál finomabb!:)

11113 2009.04.10. 07:04:17

Stephen King Az írásról c. könyvében megvallja, hogy hét évig éltek a szintén tehetséges írónő feleségével(Taomi) kutyakaján. a punklegenda, Henry Rollins, azt mondja, gyorsan be kell nyomni, hogy ne érezzük az ízét. A magam módszereinek ismertertéséről itt eltekintek szeretettel Kerekes Tamás

13709 2009.04.10. 07:27:49

még valami... a médiát is felelősnek tartom ezért a leegyszerűsitett szegénység kezelésért.Biztosan emlékeztek, hogy hányszor, de hányszor jelent meg TV-ben a kép: idős néni, arcán az élet nyomaival, tétova kézzel válogat a hűtőpultban, vagy áll a sorban az abc-ben és persze csirke farhát van a kosarában...mindig, ha valamilyen ár emelés, megszoritás volt., vagy a nyugdijak vásárlóértékét akarták hangsúlyozni... De igaza van Hmm-nek, most már mintha más példákat látnék a hiradókban.... vajon miért?

20785 2009.04.10. 07:54:22

nálunk holnap lesz kínai csirkeszárny, szójaszósszal. Egyik kedvenc eledelünk :)

freya33 2009.04.10. 10:03:49

Igaz, én nem vagyok nagy hús evő. Időnként szoktam venni liba, vagy kacsa farhátat.Az sem drága, és nagyon finom.Egy ki husi, egy kis töpörtyű és zsír.Többször is lehet enni belőle. De én tudom, ha akarok ,vehetek lazacot is. Azt hiszem ez a lényeg.

13005 2009.04.10. 10:38:59

Meg se merek itt szolalni....halon kivül hust nem eszem, màr 20 éve lassan...de nagyon jol érzem magam, mert nem kényszerböl teszem.A tàrsadalom szégyene, hogy van aki üres hassal megy aludni!

12214 2009.04.10. 15:09:21

Ó, a rántott szárny májjal! Utoljára gyerekkoromban ettem! De szerettük, mi lányok, Mamánál versenyeztünk, kinek jut belőle.

12214 2009.04.10. 15:11:20

9-re: Árpapa, ne vedd zokon, de ha ilyen finomakat főz Cicanagyi, akkor én készséggel mondom, hogy ez kutyakaja, csak hogy elnyerjem a meghívásodat. :)))

14742 2009.04.10. 15:45:04

A maradék maradéka - amikor már mindenki jóllakott a levesben főtt hússal, zöldséggel, akkor a maradékot összevágom apróra, tojást ütök hozzá, némi prézlit, és kixsirozott tepsiben, gombócokat sütök belőle. Meggyszósz a köret. Ami a csirke csontos részét illeti - a lehető legfinomabb falat!!!
süti beállítások módosítása